Om Uppsala Domkyrkokör

Officiell webbplats för Uppsala Domkyrkokör

Uppsala Domkyrkokör är en kammarkör med anor och en bred musikalisk repertoar. Kören, som består av omkring 30 sångare (SATB), medverkar regelbundet i Domkyrkans gudstjänstliv men bedriver också en omfattande konsertverksamhet med såväl musik a cappella som större verk med orkester. 

Repertoaren är bred och omfattar såväl gregoriansk sång och klassiska rekvier som jazz och nyskriven musik. Domkyrkokören har genomfört en lång rad turnéer i Sverige och övriga Europa samt i USA. Kören har medverkat i en rad inspelningar för radio och TV och har under åren uruppfört ett stort antal verk av svenska och engelska tonsättare, som Sven-Erik Bäck, Daniel Börtz, Knut Nystedt, Nils Lindberg, Sven-David Sandström, Ian Ball, Ad Wammes, Matthew Martin och Mattias Sjöberg. 

Kören har uppmärksammats internationellt för framföranden av musik av den franske barocktonsättaren Michel-Richard de Lalande i Uppsala och i St John’s Smith Square i London i samarbete med Lalandekännaren Lionel Sawkins, vilket också resulterade i en skivinspelning. Under 2019 samarbetare kören med kompositören och körledaren Anders Nyberg och gav konserter i Uppsala, Gustafs och Leksand med hans musik i folkton. 

Verksamhet

Kören repeterar på tisdagskvällar under terminerna i en körlokal i anslutning till Domkyrkan. I mitten av övningen har vi en kortare paus för fika och småprat, för att kunna jobba vidare lika effektivt resten av kvällen. Så ofta som möjligt använder vi körens egna sångare som solister. 

Körens verksamhet bygger på frivilligt engagemang av medlemmarna och drivs som en ideell förening, ledd av en styrelse (där körledaren är ständig medlem). Flertalet av körens medlemmar innehar olika ansvarsuppgifter eller roller, som exempelvis stämfiskaler, programråd, kommunikationsgrupp, klubbmästare och notfiskal.

Historia

Uppsala Domkyrkokör är en av Sveriges äldsta kyrkokörer, grundad 1867 av domkyrkoorganisten Jacob Axel Josephson (1818-1880). Under åren har en lång rad domkyrkomusiker lett körens verksamhet. Sedan 1994 har Milke Falck varit körens dirigent och konstnärliga ledare. Efter trettio år tillsammans med kören lämnar han under sommaren 2024 över stafettpinnen till Johan Hammarström. 

Kontakt

Vill du komma i kontakt med kören gör du det lämpligen genom:

Körens dirigent och konstnärlige ledare: Milke Falck
E-post: milke.falck@svenskakyrkan.se